Kontakt telefon: 069.79.60.79
Upišite naziv ili deo naziva

Formirati bateriju ili ne?

Posle kupovine mnogi od nas susreli su se sa problemom: Šta sad? kako formirati bateriju? Mi smo hteli da vas ovim tekstom bar donekle uputimo u naše saznanje koje je izgrađeno višegodišnjim iskustvom u prodaji i servisu ovih uređaja. Svakodnevno i mi smo se susretali sa problemom loše baterije a da ni sami nismo imali dovoljno dobar razlog zašto je to tako. Mišljenja o formiranju baterije razlikuju se od proizvođača do proizvođača, pa ni ne čudi činjenica da je onda isto tako mišljenje zastupljeno i među distributerima odnosno trgovcima. Za neke formiranje baterije je normalno i odrađuje se klasičnom metodom punjenja i pražnjenja iste tri puta po 12 sati dok neki smatraju da to nije potrebno. Evo šta mi mislimo.

Korišćenje baterije za lap-top. Baterija za ove uređaje daleko je skuplja od baterije za mobilne telefone. Kada kapacitet baterije oslabi i kada je prosto ne moguće koristiti lap-top bez punjača, odluku da se kupi nova baterija pokvariće dve stvari. Prva je svakako mala verovatnoća da će te je negde i pronaći jer su baterije za ove uređaje daleko manje proizvodnje nego bilo koje druge. Druga stvar koja može da vas razočara jeste i to saznanje da ako i nađete negde ovakvu bateriju ili da vam ista odgovara prosto iznenadiće te se kada čujete da je njena cena od 50-100 eura što će u momentu kada je budete pokušali nabaviti to biti trećina cene vašeg lap-top računara. Prilikom kupovine ovog uređaja svakako ako nije dugo stojao u prodavnici moći će te da ga upalite ili čak i koristite jer je svaka baterija fabrički napunjena na 60-70% celokupnog kapaciteta i isto je i sa baterijam za mobilni telefon. Nakon aktiviranja računara, bateriju bi trebalo isprazniti na 0% što i neće biti toliko teško a zatim prikuljučiti punjač i prvi put puniti 15-16 sati. Svakako uređaj se može koristiti samo najbitnije jeste ne prekinuti aktivno prvo punjenje. Ova motoda je proizašla iz višegodišnjeg iskustva i mi je u žargonu nazivamo probaj pa ćeš videti a pokazala se kao najbolja za 90% prodatih uređaja gde su korisnici postupili ovako. Jako je bitno da se nikada ne sme zaboraviti da baterija na lap-topu služi da bi on bio mobilan t.j da bi radio bez konstantnog punjenja pa stoga ako vam mogućnost to dozvoljava lap-top kada ste kod kuće ili negde gde imate uticnicu koristite bez baterije kada je ona zaista puna, odložite je na neko sigurno mesto i sačekajte kada će vam zatrebati. Nema potrebe stalno je dopunjavati niti izlagati konstantnom naponu.Drugi način punjenja baterije jeste pratiti samu signalizaciju na urđaju. Naprosto mnogi smatraju da je baterija puna kada uređaj to i signalizira i tada isključuju punjač ali vrlo brzo koristeći računar ponovo uključuju adapter. Ovom drugom metodom jako je bitno da povremeno do kraja ispraznite bateriju a punjenje obavljate već kada napon padne na 25-30%. Svakako u oba slučaja nikada nemoj te čekati da se uređaj sam ugasi, niti da ga ako se i ugasi zbog slabog napona pokušavata ponovo upaliti jer tada ćete izvući i zadnji atom energije iz nje.

Korišćenje baterija za mobilni telefon. Isto kao i na lap-top računarima baterija na mobilnim telefonima ponekad zna da zada veliku glavobolju krajnjem korisniku. Bez obzira što su batrije za mobilni telefon daleko jeftinije i dostupnost je veća svakako njihova cena se kreće od trgovine do trgovine. Takođe i za ove baterije vladaju podeljenja mišljenja da li je potrebno ili nije formirati Li-Ion bateriju. Po većini korisnika mišljenje je da takvu bateriju nije potrebno formirati ali u višegodišnjoj praksi pokazano je da korisnici koji su je prvi put punili 10-12 sati bez prekida daleko duže uživali u korišćenju mobilnog telefona. Svakako u današnje vreme i sami smo svesni da je trajanje baterije svedeno na 24 sata ali sve je to zbog veličine telefona i aplikacija koje svojom aktivnošću prazne bateriju. Napomenućemo i to da većina uređaja prekida punjenje nakon poruke na ekranu da je baterija napunjena a na vama je da li ćete je ostaviti jos sat-dva. Naša preporuka je da se telefon svakako i iskljucivo pre spavanja priključi na punjač